IN THE SPOTLIGHT

Baasje gezocht: Eind goed, al goed voor Vince?

Van de vele meldingen die bij onze stichting binnenkomen, zetten we katje Vince deze keer ‘in the spotlight’. Vince, een jong katertje dat samen met zijn kattenfamilie wordt aangetroffen in een weiland in Beek (Limburg). Geen veilige situatie voor een moeder met kittens! Waar haal je eten vandaan en waar vind je onderdak voor je kroost?

De broertjes en zusjes van Vince laten zich, hongerig als ze zijn, snel invangen en worden ondergebracht bij een gastgezin. Daar krijgen ze alles wat ze nodig hebben: voedsel, een warm mandje en bovendien wennen ze aan mensen en huisgeluiden. Eigenlijk genieten ze wel van hun nieuwe bestaan.

Maar Vince en zijn moeder zijn voorzichtiger, zij houden zich afzijdig en zijn niet van plan zich zomaar te laten vangen. Wel komen ze regelmatig een hapje eten van het lekkere voedsel dat door een medewerker van De Kattenhulpdienst voor ze wordt neergezet. Na een tijdje lukt het dan toch ze in te vangen! Eind goed, al goed? Nog niet, want bij controle blijkt Vince een pijnlijk ontvelde onderkaak te hebben…

Vince wordt uitgebreid door de dierenarts onderzocht en hij blijkt een goede kans op een volledig normaal leven na een operatie te hebben. Besloten wordt om Vince te laten opereren en na een aantal dagen ter observatie in de kliniek kan hij al spoedig worden herenigd met zijn eigen kattenfamilie in het gastgezin.

Enkele weken later en na tussentijdse controle door de dierenarts, is Vince volledig hersteld. Hij voelt zich als herboren! Inmiddels is hij voor de tweede keer ingeënt, gecastreerd, gechipt en helemaal klaar voor een nieuw thuis. Heeft u ruimte in huis en hart voor dit bijzondere - maar o zo gewone - katertje? Eind goed al goed? Aan Vince zal het niet liggen! 


Profiel van Vince: Hij verblijft binnenshuis in een gastgezin in Echt en is andere katten en twee honden gewend. Hij is nog verlegen van aard en zal geruime tijd nodig hebben om te wennen. Liefst plaatsen we hem bij of met een andere kat die hem de steun kan geven die hij nodig heeft. Vince is geboren in augustus 2010.
Update april 2012: Vince heeft inmiddels een nieuw thuis gevonden.


Foto: Vince met ontvelde onderkaak
Foto: Vince kijkt nog onzeker in de camera. Voedsel zoeken tussen het puin: kattengezinnetje zoekt onderdak! 

(Ze mogen apart geplaatst worden)

Deze keer gaan we voor de rubriek ‘In the spotlight’ in gesprek met de coördinator van De Kattenhulpdienst. Zij was degene die een paar maanden geleden de melding over dit kattengezinnetje binnenkreeg…

‘Op een middag kregen we een melding binnen over een moederpoes met 2 kittens. Ze liepen rond op een terrein waar huizen gesloopt werden. Moederpoes en kittens zochten tussen het puin naar voedsel. We zijn meteen op pad gegaan om ze met onze speciale vangkooien te vangen.

De poes bleek op straat te zijn beland toen haar baasje naar het bejaardentehuis moest, vertelden de buurtbewoners. Wanneer een tijd later de huizen in de wijk worden afgebroken, wordt de poes teruggevonden. Ondertussen heeft ze gezinsuitbreiding gehad want 2 kittens vergezellen haar. De moederpoes had een verwonding aan haar poot waardoor ze kreupel liep. Na behandeling door de dierenarts is dit goed gekomen.’

Zoals u uit het bovenstaande kunt begrijpen, is het leven van moederpoes Maya - zoals ze nu heet - ‘niet over rozen gegaan’. Het is ook voor een huisdier een stressvolle situatie om van de ene op de andere dag op straat terecht te komen. ‘Weg van je gezellige baasje, je warme mandje en goed gevuld etensbakje’. Momenteel verblijven moeder en kittens in gastgezinnen.

Update: Maya, Ashley en Juul zijn ondergebracht in een permanente opvang in Nederland en dus niet langer ter adoptie.

Profiel van moederpoes Maya: Maya is een getijgerde kat, die door alle gebeurtenissen best verlegen is geworden. Haar zachtaardige karakter is echter onveranderd  gebleven. Als ze eenmaal aan je gewend is, is ze een hele rustige, lieve huisgenoot. Ze laat zich aaien, kan binnenhuis wonen, maar zoekt wel een rustig huishouden. Maya kan goed met andere katten en honden overweg. Ze is naar schatting begin november 2006 geboren. Rust en geduld zijn sleutelwoorden voor de toekomstige eigenaar van Maya.                                         

Maya doet een dutje bij de verwarming


Profiel van de kittens Ashley (poesje) en Sjuulke (katertje):  De twee kittens zijn begin augustus 2008 geboren.

De vrijwilligster van het gastgezin vertelt: ‘Ashley begint steeds meer aan het huiselijke leven te wennen. Ze is nog wel verlegen, maar laat zich al een beetje aaien. Met geduld komt het wel goed. Ashley is en zachtaardige kat, en is gewend aan andere katten en honden.’       

Katertje Sjuulke is een kat voor ‘gevorderden’. Dat wil zeggen voor mensen die veel ervaring hebben met katten en niet verwachten dat Sjuulke ooit een schootkat zal worden. Hij is door alle ervaringen schuw geworden. Daarom zoeken we voor hem een rustig huishouden zonder kinderen, waar hij als tweede kat kan worden geplaatst. Een andere mogelijkheid voor Sjuulke is een zogenaamde ‘buitenplaats’: mensen met een boerderij of beschutte tuin, waar hij op een veilige manier buiten kan gaan leven. Van de nieuwe verzorger met de buitenplaats vrage n wij dat hij/zij Sjuulke regelmatig voert, een schuilplek biedt en contact opneemt indien er vragen of problemen zijn. De eerste tijd moet Sjuulke binnengehouden worden, zodat hij hecht aan de nieuwe omgeving en niet opnieuw gaat zwerven.

Zowel Maya, Ashley als Sjuulke zijn ontwormd, gevaccineerd, gechipt en gesteriliseerd c.q. gecastreerd. Wie kan een van deze katten de veilige liefdevolle omgeving bieden die hij/zij nodig heeft?

 

  Ashley kijkt nog onzeker in de camera


 

                       Sjuulke


In the spotlight : Pinky en Poekie   

‘In the spotlight’ is een rubriek waarin we speciale aandacht vragen voor bepaalde katten. Deze dieren hebben de pech telkens niet uitgekozen te worden voor adoptie, zij zijn de zogenaamde zittenblijvers. En waarom? Dat is een raadsel.
 
Het zijn katten precies zoals katten horen te zijn: speels, ondeugend, een aantal heeft zelfs ‘kattenpraatjes’, maar ze zijn altijd tevreden met een warm mandje en lekker voedsel. Sommige zijn heel aanhankelijk, andere meer verlegen omdat zij in eerdere contacten met de mens teleurgesteld zijn. Wanneer je als kitten bent gedumpt of alleen hebt gezworven op straat, kost het veel tijd om ‘je kattenhart weer open te stellen voor een baasje’…
 
Het is een triest feit dat we als Kattenhulpdienst al vele jaren zien dat de zwarte kat vaak tot de groep zittenblijvers behoort. Kennelijk zit de angstaanjagende betekenis van de spreuk ‘een zwarte kat kruist je pad’ diep in ons denken verankerd? Onbewust geloven dat een zwarte kat ongeluk brengt, betekent bijvoorbeeld dat de zittenblijvers van deze keer, Pinky en Poekie, al veel te lang in hun gastgezin verblijven. Ze zijn echt op zoek naar een nieuw thuis. 
 
Maak kennis met onze twee kanjers: Pinky en Poekie zijn katers, in mei 2007 geboren. Samen zijn ze als kitten terecht gekomen in een van de gastgezinnen van Stichting De Kattenhulpdienst. Poekie is met zijn zusjes gevonden op straat, Pinky is in de buurt van mensen geboren.
 
De ervaren vrijwilligster van het gastgezin waar ze nu wonen vertelt: “Pinky en Poekie zijn de beste maatjes en slapen met de pootjes om elkaar heen in een mandje. Al ravotten de twee heel wat af, ze hoeven niet per se samen te blijven. Als ze alleen geplaatst worden, is het wel wenselijk dat in hun nieuwe huis een andere kat aanwezig is, zodat ze zich sneller thuis gaan voelen. Pinky en Poekie zijn geen schootkatten, maar meer verlegen katjes. Ze houden er niet van om opgetild te worden, af en toe een aai vinden ze goed. Toch is het duo stoer genoeg om uit je hand te komen eten als je wat lekkers voor ze hebt. Pinky en Poekie hebben een zachtaardig karakter, en zijn gewend aan honden en andere katten. We hebben met liefde voor ze gezorgd en zullen ze zeker missen als ze geadopteerd zijn.”
 
Wie heeft er plaats in huis en hart om (een van) deze kanjers een nieuw leven te geven? Ben jij de geduldige kattenliefhebber die Pinky en Poekie de liefdevolle aandacht kan geven die zij nodig hebben? Meld je dan aan en kom hen bezoeken! Pinky en Poekie zijn uiteraard ontwormd, ingeënt, gechipt en gecastreerd.

Update: Pinky en Poekie zijn ondergebracht in een permanente opvang in Nederland en dus niet langer ter adoptie.
Pinky


 

Poekie