GASTGEZIN WORDEN… IETS VOOR U?

 
Stichting De Kattenhulpdienst is actief bezig om kittens die buiten geboren worden de helpende hand te reiken. Het doel is om ze een beter leven te bieden en te voorkomen dat ze zich vermeerderen en zodoende een onzekere toekomst tegemoet gaan. Ook een aantal volwassen katten wordt tijdelijk opgevangen binnen ons netwerk van gastgezinnen. 

Er zijn twee mogelijkheden: 

• Gastgezin voor socialisatie van niet-verwilderde katten. Duur opvang: enkele weken tot maanden.
en/of 
• Gastgezin voor herstel na sterilisatie. Kortdurende opvang, 2 dagen tot 1 week.

Gastgezin voor socialisatie: voorbereiden voor adoptie
Wat houdt dit werk in? Tijdens het verblijf in een gastgezin went de kat aan het huiselijke leven. Vertrouwd raakt met mensen, andere dieren en huisgeluiden. De deurbel, het lawaai van de wasmachine, het gebrul van de stofzuiger. Voor ons dagelijkse geluiden die wij niet meer opmerken, voor een zwerfkat angstaanjagend. De kat krijgt rustig de tijd hieraan te wennen. Sommige katten hebben extra aandacht nodig, zoals weeskittens die met de fles moeten worden grootgebracht, een secuur werkje!

Na verloop van tijd, als de kat oud genoeg is en voldoende gesocialiseerd is, wordt voor de kat een nieuw baasje gezocht. Voor gastgezinnen vaak een moeilijk moment. Het katje waar je maanden voor gezorgd hebt alsof het je eigen kat was, gaat een nieuw leven tegemoet! 

Gastgezin voor herstel na sterilisatie
Is bovenstaande werk teveel voor u? Dan kunt u ook kiezen voor kortdurende opvang van verwilderde zwerfkatten. Deze katten die door de dierenarts gesteriliseerd/gecastreerd zijn, zijn bij u te gast om te herstellen. Uiteraard wordt voor materiaal en begeleiding gezorgd. De bedoeling is deze dieren - die in benches verblijven - rust te bieden, zodat ze na maximaal een week weer terug kunnen naar waar ze zich thuis voelen: de plek waar ze vandaan komen. Zij tevreden en u tevreden dat u hebt bijgedragen aan het verminderen van dierenleed. Immers: deze katten krijgen geen nakomelingen meer!

Begeleiding 
In overleg met het gastgezin wordt bepaald welke vorm van opvang geschikt is voor u en hoeveel kittens of (jong)volwassen katten u wilt opvangen. De katjes worden op afspraak gebracht. Van tevoren wordt er per kat een plan gemaakt, en wordt besproken wat voor de betreffende kat belangrijk is. Regelmatig is er contact met de coördinator van De Kattenhulpdienst, bij wie u ook altijd terecht kunt met u vragen. U staat er niet alleen voor!

Materiaal
Voor het benodigde materiaal (kattenbak, bench, speelgoed), voedsel en kattenbakkorrels wordt gezorgd. De dieren worden goed verzorgd door De Kattenhulpdienst, dat houdt in dat de katten die in aanmerking komen voor adoptie ontwormd, ontvlooid, ingeënt, gechipt en indien geslachtsrijp gesteriliseerd/gecastreerd worden. Voor eventuele aanvullende medische hulp worden de katten door een medewerker van De KHD naar onze vaste dierenarts gebracht. 

Voorwaarden
Om dit werk te kunnen doen, zijn een aantal zaken belangrijk: 
u bent woonachtig in Limburg, heeft enige ervaring met katten en voldoende tijd en doorzettingsvermogen. Uw eigen huisdieren dienen ontvlooid, ontwormd, ingeënt en (indien geslachtsrijp) gesteriliseerd/gecastreerd te zijn.

Wilt u de ervaringen van een gastgezin lezen? Klik hier

Meer weten? info@kattenhulpdienst.nl of 06 – 53392004